Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



30 Aralık 2012 Pazar

Ispanak Nasıl Yedirilir?

Ispanağı çok sevdiğimi yazmıştım ya, aslında hep böyle değildim. Bu sevda, son 15-20 yılın sevdası, öncelerinde ıspanak olsa da olurdu, olmasa çok iyi olurdu :)

Özellikle küçükken annemin bana ıspanak yedirmek için türlü yollara başvurduğunu hatırlıyorum. Ağzımda bıraktığı tadı sevmezdim bir şekilde. Sadece babamın pişirdiği ıspanağı severdim, yıllar sonra öğrendim ki içine havuç rendeleyip biraz da ketçap koyuyormuş yiyeyim diye. O zamanlar ketçap şimdiki gibi "zararlı" kabul edilmiyordu, şimdi zararlı deyip evlerimize sokmadığımız birçok gıdayla birlikte ketçabı da afiyetle yiyorduk. Neyse, bu başka bir yazının konusu :)

Gelelim ıspanağı, sağlıklı bir şekilde çocuklarımıza nasıl yediririz sorusuna. Yani ıspanakla kaç değişik yemek yapılabilir, küçüğün ve babanın damak zevkine nasıl hitap edilir?

İşe önce klasik ıspanak yemeğiyle yani ıspanak boraniyle başlamanızı tavsiye edeceğim. Linkteki tarifi uygularken yemeğe kavrulmuş kıyma, bulgur yerine pirinç koymayı da deneyebilirsiniz. Yoğurdu da yine sofradakilerin tercihine göre bir sarımsaklı bir de sade olarak iki şekilde hazırlayabilirsiniz.

Ispanak boraniyi denediniz ve istediğiniz verimi alamadıysanız, evdekiler çorbayı seviyorsa, ıspanak çorbasını deneyebilirsiniz. Çorbaya, kızarmış ekmek (kruton) ilave etmek ve çorbayı tabak yerine kupalarda sunmak hoş bir değişiklik olabilir.

Ispanağa biraz daha alışık damaklar için yumurtalısını da tavsiye edebilirim. Özellikle sabah kahvaltıları için alternatif olabilir.

Farklı sunum ve tatlar arıyorsanız, zamanınız da çoksa, ıspanak soslu makarna eşliğinde somon balığı deneyebilirsiniz. Yalnız bu tarifin biraz "ciks" olduğunu, yani küçüklerin pek de ilgisini çekmeyebileceğini hatırlatırım. Somon yerine köfte kullanmak, küçükler açısından daha iyi bir çözüm olabilir.

Bir diğer önerim, ıspanaklı pizza. Linkteki tarifi, soğan ve salam olmadan hatta mantar da koymadan pişirebilirsiniz. Yanına köfteyle, hem nişasta hem sebze hem protein ihtiyacını karşılamış olursunuz.

Son olarak, ıspanak yapraklarını yeşil salatanıza ilave edebilirsiniz. Çiğ ıspanağın tadı gayet güzel ve salataya çok yakışıyor.

Kendisine ve evdeki diğerlerine sağlıklı lezzetler sunmaya çalışan herkese kolaylıklar !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac