Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



14 Şubat 2010 Pazar

Sevgililer Gününüz Kutlu Olsun !


Bizim evin yerleşik adeti; “önemli” günlerin, değişik yemek ve gezi etkinlikleri ile, bazen de sembolik küçük hediyelerle kutlanması şeklindedir. Sevgililer günü, gezi programlarımızın sınırlı olduğu kış aylarına denk geldiği için, genellikle değişik (kabul ediyorum modern mutfaklara özgü) yemekler yapmayı tercih ediyorum.

Bu sevgililer gününde, evdeki malzemeleri ve yaratıcılığımı kullanarak ismi çok uzun olan bir makarna hazırladım. Biraz el oyalayıcı olsa da, bence denemeye değer.

Hadi siz de mutfağa girip, sevdiğiniz biri için ya da kendiniz için bu makarnayı pişirin…. en gözde tabaklarınıza yerleştirip, mumlar eşliğinde yiyin! Pişman olmayacaksınız!

Beşamelli ıspanak soslu, somonlu makarna



Malzemeler:

- ¾ paket makarna
- 2 demet ıspanak
- Varsa 5-6 adet mantar
- İki diş sarımsak (ince doğranmış)
- 1 dilim somon (derisi ayrılmış, küpler halinde doğranmış)
- Biraz sulu kıvamda beşamel sos*
- Tuz, karabiber
- Sıvıyağ

* Makarnalarda genellikle süt kreması kullanılır. Ancak bizde her zaman süt kreması olmadığından, beşamel sos kullandım. Arzu ediyorsanız, beşamel sos yerine, yarım paket süt kreması kullanabilirsiniz.

Yapılışı:

1. Ispanağı güzelce yıkayıp, ince kıyın. Kullanacaksanız, yıkayıp orta irilikte doğradığınız mantarlar ve sarımsak ile yağda kavurun. Makarna sosunun fazla sıvı olmaması açısından, bu işlem sırasında, kullandığınız tencerenin kapağını açık bırakın.

2. Diğer yandan somonu güzelce yıkayıp, suyunu süzdürün. Somonun yağlı bir balık olduğunu dikkate alarak, hiç ya da çok az yağ ilavesi ile ayrı bir yerde pişirin. Tuzunu ayarlayın.

3. Beşamel sos için bir yemek kaşığı unu, 4-5 kaşık yağda kavurun. ¾ su bardağı sütü yavaş yavaş ilave edip hafifçe kaynayana kadar devamlı karıştırın. (eğer pütür pütür olursa, el blenderınızı kullanın)

4. Beşamel sosu, ıspanağa ilave edip güzelce karıştırın. Tuzunu ayarlayın.

5. Her zamanki gibi haşladığınız makarnayı, delikli bir kepçe ile alarak, beşamelli ıspanağa ilave edin. Makarna ve sosu özleşene kadar, makarnayı ezmemeye özen göstererek harmanlayın.

6. Servis tabağına önce makarnayı, ardından somonu yerleştirin. Karabiber serperek servis yapın.

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac