Diş çıkarma süreci önce bebek ardından tüm hane halkı için zor bir süreç olabiliyor. Bazen -her ne kadar bazı doktorlar aksini söylese de- ateş ya da ishal de eşlik edebiliyor bu sürece. Uykusuzluk, huzursuzluk ve iştahsızlığa deyinmiyorum bile..
Defne'nin diş çıkarma süreçlerinde izlediğim ve etkili bulduğum yöntemleri yazıyorum. Denemeden önce, bunların bebeğinizin ayına ve durumuna uygun olup olmadığını mutlaka doktorunuza danışmanızı rica ediyorum. Ayrıca ishal ve ateşi sadece dişe bağlamayıp, doktorla irtibata geçmekte yarar var. Biliyorsunuz özellikle yaz ishalleri ölümcül olabiliyor...
- JEL SÜRÜN: Doktorunuzun önereceği jelleri yemekten ve uyumadan 5-10 dakika önce sürebilrisiniz. Böylece kaşıntı/acı azalacak ve nispeten daha iştahla yiyecektir ya da uykuya daha rahat dalacaktır.
- BIRAKIN KEMİRSİN: Buzdolabından yeni çıkardığınız havucu soyup verebilirsiniz. Böylece hem havucun tadını almış olur hem de soğuk soğuk diş etlerine masaj yapar.
- TAZE SOĞANLA TANIŞTIRIN: Çocuk doktorumuzun söylediğine göre, taze soğanın içindeki bir madde, diş etlerini yumuşatarak dişlerin çıkmasını kolaylaştırıyormuş. Bu yüzden eğer kemiriyorsa, iyice yıkadıktan sonra beyaz kısmını eline verin. Kemirmeyi reddediyorsa, beyaz kısmını biraz kesip diş etlerine sürmeyi deneyebilirsiniz. Hatta incecik doğrayıp çiğ olarak bazı yemeklerine katabilir ya da ekmek içiyle anlamadan yemesini sağlayabilirsiniz.
- KEYFİNİ BOZMAYIN: Diş çıkaran çocuk huysuz olur ve evet, maalesef huysuzluk bulaşıcıdır. Özellikle yaz aylarına gelen bu dönemlerinizi bol bol açık havada geçirmeye çalışın. Temiz hava, güneş, mümkünse deniz kenarı hem ona hem size iyi gelecektir. Üstelik güneşten alacağı doğal D vitamini, dişlerin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
- NE İSTERSE ONU YESİN: En azından diş çıkarma döneminde, normalde zor yediği yemekleri pişirmeyin. Bir süre brokoli yemezse ölmez öyle değil mi? Özellikle küçük aylarda çorbalara ağırlık verin ki çiğnemeden yutuversin. Herşeye rağmen bazı çocuklar bu dönemde "aç"lık sınırlarını zorlayabiliyor, üzerinde durmamaya çalışın, emin olun dişi patlayınca bu durum düzelecek ve yemediği günlerin acısını çıkaracak :)
- İSHALE KARŞI: Çocuğun yaşadığı ishal probleminin dişe bağlı olduğundan eminseniz, bunu önlemek için, muz- patates püresi- nar gibi besinlere ağırlık verebilirsiniz. Defne, köpek dişlerini çıkarırken günde 5 kez (evet 5 kez) neredeyse bezinden taşacak şekilde çok sulu kaka yaptığı oluyordu, bu yöntem en azından kakayı biraz daha kıvamlı hale getirdi.
- ATEŞE KARŞI: Doktorunuzun önerdiği ateş düşürücüyü kullanın. Özellikle gece yatırmadan önce ki, gündüzün tüm yorgunluğunu atlatacak şekilde uyuyabilin.
Eklemek istedikleriniz?
Neden Ambalajlı Süt?
4 yıl önce
ne bilgilendirici ne güzel yazmışsın yine..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Nalan'cım :)
YanıtlaSil