Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



28 Ocak 2013 Pazartesi

Tam Buğday Unu Ekmeği

Geçen gün markette un alacakken gözüme Sinangil'in Tam Buğday Unu ilişti. Meğer yeni ürünleriymiş. Beslenme değeri açısından beyaz un yerine tercih edilmesi gerektiğini bildiğim için, alıp denemek istedim.

Bu unla, pizza ve kek yaptım. Hatta pişirdiğim çorbalara koydum. Sonuç gayet iyiydi. Rengi ve görüntüsü itibariyle kepekli una benzediğini söyleyebilirim. Tadı da beyaz una göre daha hafif sanki.

Şimdilerde istediğim bu unla ekmek yapmak...

diyerek hazırlamıştım taslağımı. Aslında yıllardır ekmek yapmak istiyordum ama cesaret edemiyordum. Sonu hüsranla biten poğaçalarım, kurabiyelerim geliyordu aklıma ve onca emeğin ve nimetin boşa gitmesinden korkuyordum. Lakin bu sefer, besleyici bir ekmek pişirmek gayesi ön plana çıktı ve bu linkte göreceğiniz tarifi uygulamaya karar verdim. Hatta site sahibine sorduğum soruların cevabını bekleyemedim bile.

Ola ki tutturamam da atmak zorunda kalırım diye, malzemeleri yarım ölçü kullandım. Ama çok şükür korktuğum gibi olmadı, fırınlarda gördüğüm ve yediğim o mis gibi ekmeklerden biri çıkıverdi karşıma. Belki acemi şansıdır kim bilir.

Gelecek sefere tarifi tam ölçü ile yapmaya karar verdim. Umarım aynı başarıyı yakalarım. Sanırım bir süreliğine beyaz ekmeğe veda ediyoruz...

Tarifi uygularken püf noktalarım;

- Unu, tam ölçüyle kullanmayın. Yoğurdukça ilave edin. Daha az ya da fazlası gerekebilir.

- Hamurun kıvamı ele çok yapışan değil, ele yapışan ama kolay şekil verebileceğiniz bir kıvam olsun.

- Malzemeleri yavaş yavaş ekleyin. Özellikle sıvıları hamurun üzerine bir anda dökmeyin.

- Hamuru mayalandırma süresi çok önemli. Defne'nin kahvaltısı, alt değişmesi, öğle yemeğini pişirmek derken benim hamur 2 saate yakın mayalandı. Sanırım ekmeğin güzel olmasında bunun da etkisi var.

- Ekmek pişer pişmez fırından çıkardım ve soğumaya bıraktım. Böylece içi ıslak kalmamış oldu.

(Fotoğraf maalesef yine yok. Blogger'ın azizliğinden yeni fotoğraf yükleme metodunu henüz çözemedim.)

3 yorum:

  1. süper bende evde yaparım herşeyi,ama yulaf onu daha besleyici denemelisin,sevgilerr..

    YanıtlaSil
  2. Nalancım, yulaf unuyla nasıl yapıyorsusn? Aynı tarifi yulaf unuyla yapsam tutturabilir miyim acaba? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tutar çünkü ikiside karışım,bu tarifin cok guzel,bence denemeye deger:)

      Sil

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac