Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



15 Mart 2012 Perşembe

Doğumdan Önce Neler Yapılmalı

O muhteşem gün geldiğinde, bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak; çünkü dünyanın en güzel, en zor, mesaisi en belirsiz, en sorumluluk ve özveri isteyen mesleğine adım atacaksınız. Hal böyle olunca doğumdan önce buna mümkün olduğu kadar hazırlanmak gerekir öyle değil mi?

Aşağıda yazdıklarım, doğumdan önce yapılması için ilk anda aklıma gelenler, eklemek isteyeceklerinizi merakla bekliyorum.

1. Çalışıyorsanız makul zaman önce doğum iznine ayrılın. Doktorunuz izin vermiş olsa bile 37. haftaya kadar çalışmayın. Ben çalıştım ve tam izne ayrılacağım gün doğum yaptım. İnanın kimse madalya takmıyor, hatta tüm hazırlıksızlığınızla bir anda kalakalıyorsunuz.

2. Bebek bakımı ve ev işleriniz için size kimin/kimlerin yardımcı olacağını kesinleştirin. Doğum iznine ayrıldığınızda bu kişilerle kendi evinizde zaman geçirin. Evinizin ve ailenizin düzenini, yemek pişirme şeklinizi, temizlik ve yaşam anlaşıyınızı öğretin. Cahil cesareti göstermeyin. Hem bebeğe, hem kendinize, hem de evinize tek başınıza bakabilmeniz çok zor.

3. Çocuk doktorunuzu belirleyin. Doğumdan önce onunla görüşerek, bebek için ihtiyaç listesi konusunda kendisinin görüş ve yönlendirmesini alın. Özellikle evde bulunması gereken ilaç, biberon, mama, basit bakım kuralları gibi konularda bilgisinden yararlanın.

4. Evinize yakın eczane, bakkal/market, pastanenin telefonlarını alın. Böylece, acil ihtiyaçlarınız için evden çıkmanıza gerek kalmayacak.

5. Evi köşe bucak temizletin. Doğumdan sonra uzun süre böylesine bir temizliğe girişecek durumunuz olmayacağından, mutlaka birinin evinizi temizlemesini sağlayın. Perdeleriniz yıkansın, camlarınız silinsin, dolaplarınız elden geçsin, bebek eşyaları yıkanıp ütülensin ..vs. Sakın ola kendiniz bu işlere girişmeyin, hatta yardım bile etmeyin. Unutmayın ki son haftalarda yorulmak erken doğumu tetikliyor.

6. Buzluk ve erzak dolabınızı elden geçirin. Temel ihtiyaçları stoklayın. Buzlukta köfte, börek, çorbalar için et/tavuk suyu bulundurmak doğumdan sonra hızlıca birşeyler yemenizde kolaylık sağlayacaktır.

7. Doğumdan sonra okumak için kitap, dergi, dinlemek için müzik cd'si alın. Kafanızı dağıtmak ve bebek dışında birşeyler düşünüp rahatlamak açısından faydalı olacaktır.

8. Açık havada arkadaşlarınızla vakit geçirin. Doğumdan sonra belli bir süre evden çıkamayabileceğinizi ve arkadaşlarınızla eskisi kadar görüşemeyeceğinizi düşünerek onlara vakit ayırmalısınız. Sevdiğiniz aktivitelerle uğraşıp moral depolamalısınız.

9. Buzdolabınızın üzerine doktorunuzun, hastanenin, eşinizin ve birinci derece yakınınızın telefonunu yapıştırın. Acil bir durumda hem size hem de sizin dışınızda arama yapamak durumunda kalan kişiye yardımcı olacaktır.

10. Bebeğinizin son alışverişini yapın. Görünen hiçbir eksiği kalmasın. Özellikle bebek bezini unutmayın.

11. Hastane çantanızı hazırlayın. Kapının girişine yerleştirin.

12. Doğum yapacağınız hastaneyi belirleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac