Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



16 Ocak 2012 Pazartesi

Kazan Kebabı

Sigara içer misiniz? Ben içmem, içene de hoş gözle bakmam. Çünkü sigara, kişinin sadece kendisini zehirlediği bir nesne değil, hiç hakkı olmadığı halde etrafına da zehir saçtığı bir merettir. Evet, biraz sert oldu bu yazdıklarım ama doğru.

Konuya neden buradan girdim derseniz. Patlıcan, içerisinde doğal nikotin bulunan bir sebze. Bu yüzden de bebeklere/küçük çocuklara verilmiyor, bunu biliyor muydunuz? Amacım patlıcana zararlı demek değil, zaten çok severim kendisini. Demem o ki, sigarayı bırakırken bir süre patlıcanlı yemeklere ağırlık verebilirsiniz. İsterseniz çok pratik ve kebapçıları aratmayacak bu tarifle başlayın işe..

Kazan kebabı, Urfa'nın yöresel yemeklerinden biri. Bu kebap hazırlandıktan sonra ister ocakta ister odun fırınında pişirilebilir.

Kazan kebabının yanında fırın patates ve közlenmiş soğan yedik. Dilerseniz, pilavla da servis yapabilirsiniz.

Malzemeler:

- Patlıcanların içerisini doldurmaya yetecek adet köfte (ben buzluktaki hazır köftemi kullandım. Her zamaki tarifinizle yaptığınız köfteyi kullanabilirsiniz. ) 
- 2 ya da 3 adet patlıcan (doldurması kolay olsun diye düz olanları seçin)
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Salçayı sulandırmak için bir çay bardağı ılık su

Yapılışı:

1. Patlıcanları alacalı soyun. 2 parmak boşluk kalacak şekilde ve koparmamaya dikkat ederek verev kesin.

2. Kestiğiniz yerlere birer köfte yerleştirin. Görüntü, aşağıdaki gibi olacak.



3. Yağladığınız tencereye yerleştirdiğiniz patlıcanların üzerine ılık suda ezdiğiniz salçayı gezdirin.

4. Önce orta ateşte, salçalı su kaynayınca kısık ateşte patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin. pişme esnasında, salçalı sudan alarak patlıcanların üzerine gezdirebilirsiniz.

Piştikten sonra patlıcanların dağılmamasına dikkat ederek bir fıın kabına alabilir ve üzerini kızartabilirsiniz.

Fırın patates için;  arzu ettiğiniz miktarda patatesi soyun ve elma şeklinde dilimleyin. Sıvıyağ ve tuzla harmanlayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup, önceden 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Közlenmiş soğan için; arzu ettiğiniz miktarda kuru soğanı soyduktan sonra dörde kesin, fırın kabına yerleştirin. Yukarıda anlattığım şekilde patateslerle birlikte pişirin.

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac