Firik, Gaziantep mutfağında sıkça kullanılan bir bulgur çeşididir. Açık yeşil renkli ve is kokulu bir bulgurdur. Buğday başağı daha tazeyken alınıp sazların arasına yerleştirilir ve sazlar biraz yakılarak, başaklara is kokusu sinmesi sağlanıp, tütsülenir.
Geçen yaz, ilk defa Çiya’da yediğimiz Firik Pilavı o kadar hoşumuza gitmişti ki, Şişli’de bir aktardan firik satın aldım. Tezgahtar, firik pilavı için bir ölçü firik, iki ölçü bulgur kullanmalısınız demişti.
Cumartesi günü
piknik dönüşü, Firik Pilavı ve pazardan aldığım arpacık soğanla kebap pişirdim. Açık havanın iştahları arttırmasından mı, yoksa hakikaten lezzetli olduğundan mı bilmiyorum, hepimiz ikişer tabak yedik.
Yöresel mutfakları denemek isteyenlere ve tabii farklı tatlara açık olanlara tavsiye ederim.
Firik Pilavı Malzemeler:- Bir su bardağı firik
- İki su bardağı pilavlık bulgur
- 4-5 kaşık sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 4,5 – 5 su bardağı sıcak su
- Tuz
Yapılışı:1. Firik ve bulguru ayıklayıp birbirine karıştırın. Ayıkladıktan sonra, güzelce yıkayıp süzün.
2. Yağları, pilavı pişireceğiniz tencereye alıp eritin.
3. Firik ve bulgur karışımını yağda biraz kavurun. Tuzu ve kaynar suyu ekleyip, pilav yapar gibi, suyu tamamen çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Arpacık Soğanlı KebapMalzemeler:- ½ kilo kuşbaşı et
- 10-15 adet arpacık soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 adet defne yaprağı
- Kekik, karabiber, tuz
- 2 ya da 3 kaşık sıvıyağ
-Sıcak su
Yapılışı: 1. Eti yıkayıp suyunu süzün. Pişireceğiniz tencereye alıp önce harlı ateşte, sonra da kısık ateşte arasıra karıştırarak suyunu çekmesini sağlayın.
2. Bu sırada arpacık soğan ve sarımsağı soyun.
3. Ete, önce sıvıyağı ardından soğan ve sarımsakları ilave edip, arasıra karıştırarak soğanın şeffaflaşmasını sağlayın.
4. Kekik, defne yaprağı ve karabiberi ekleyin. Etin üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ilavesi ile eti yumuşayana kadar pişirin. En son tuzunu ekleyin.
Afiyet olsun !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder