Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



8 Mart 2010 Pazartesi

Fırında Beşamel Soslu Tavuk



Cumartesi günü hava o kadar soğuktu ki, evden dışarı adımımızı atmak istemedik. Sabah biraz geç bir saatte uyanıp, hafta içi imrenerek hatırlayacağımız bir kahvaltı ettik. Sonrasında, aramızda bölüştüğümüz küçük ev işlerini yaptık, çekmece/dolap topladık. İşlerimiz bitince de film seyrettik.

Bunları yaparken, bir yandan, akşam ne yiyeceğimizi düşünüyordum. Aklıma buzluktaki haşlanmış tavuk eti gelince, ertesi güne de kalacağını düşünerek fırında beşamel soslu tavuk yapmaya karar verdim.

Eşimin yorumu, “tablo gibi olmuş” şeklindeydi. Böylesine güzel bir yorum, meyve salatası ile ödüllendirildi.

Malzemeler:

- Haşlanıp didiklenmiş tavuk eti (iki göğüs eti yeterli olacaktır)
- 5 adet orta boy patates
- 4 ya da 5 adet havuç
- 1 kuru soğan
- Sıvıyağ
- 1 çay bardağı sıcak su
- tuz
- ½ su bardağı kaşar peynir rendesi

Beşamel sos için: 5-6 kaşık sıvıyağ, 3 yemek kaşığı (fazla dolu olmayacak) un, 1,5 su bardağı süt, tuz, isteğe bağlı olarak bir diş sarımsak.



Yapılışı:

1. Yemeklik doğradığınız soğanı ve soyup ince halkalar şeklinde doğradığınız havucu az yağda pişmeye bırakın.

2- Diğer yandan patatesleri soyup orta boy küpler halinde doğrayarak pişmekte olan havuca ekleyin. Biraz sote ettikten sonra üzerlerine bir çay bardağı kadar sıcak su koyup kısık ateşte suyu çekerek pişmelerini sağlayın.

3. Yağladığınız fırın kabına sebzeleri ve tavuğu serip, tuz ve karabiber ilavesi ile harmanlayın. Eğer sebzelerin suyu kaldıysa, suyu ilave etmeyin, çorba yapmak için ayırın.

4. Beşamel sos için; sıvıyağı derince bir teflon tencereye alın. Üzerine, serpercesine unu ekleyin ve devamlı karıştırmak suretiyle bir iki dakika kadar, unu kavurun. Un kavrulunca, tuzu, kullanacaksanız ince doğradığınız sarımsağı ve yavaş yavaş, yine devamlı karıştırarak sütü ekleyin. Muhallebi kıvamından daha akışkan, pütürsüz bir sıvı elde edin. Eğer pütürlü olursa, el blenderınızdan yardım alabilirsiniz !

5. Beşamel sosu fırın kabındaki malzemelerin üzerine güzelce yayın. Bir kaşık yardımıyla biraz dibe de inmesini sağlayın. Kaşar peynir serperek, 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac