Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



7 Aralık 2011 Çarşamba

Pizza

Ne zaman pizza hamuru hazırlamaya girişsem, gözümün önüne, iki küçük tombiş elin önce hamuru yoğurduğu,sonra da annesinin açtığı hamura sosis ve domates yerleştirerek, fırının önünde sabırsızlıkla pizzasının pişmesini bekleyen o küçük çocuk geliyor...

Pizza, beni yıllar öncesine götürüyor. Tüm hafta çok yoğun çalışmasına rağmen, haftasonları çocukları istiyor diye pizza yapan, daha doğrusu sabırla, "bir an evvel bitsin de kurtulayım" mantığı olmadan onlara yapılmasını öğreten rahmetli anneciğim, canım...

Uzun zamandır pizza yemiyorduk, geçenlerde dışardan söyleyelim dedik, bir türlü gelmedi. Ben de madem öyle, bir cesaret ben yapayım dedim. Cesaret dememin tek yanı, evde 1 yaş civarında minik bir cadının olması ve o cadının elim tam hamurluyken bana ihtiyacı olursa ne yaparım korkusu.

Cadıyı uyutunca, hemen hamuru hazırladım, hamuru dinlendirirken de olabilecek en az gürültüyle malzemeleri doğradım. Geriye, akşam üstü hızlıca hamuru açmak ve malzemeleri yerleştirmek kaldı. Bu esnada kardeşim ve eşinin bizde olması işimi kolaylaştıdı. Onlar miniği oyalarken 10 dakikada pizza hazırdı.  Demem o ki, çok dar zamanlarda bile rahatlıkla yapabileceğiniz bir tarif bu, bence deneyin.

Malzemeler:

- 1/2 paket yaş maya (kalanı streç filme sarıp buzdolabına kaldırın)
- 1 su bardağından bir parmak az ılık su
- 1 küp şeker
- 100 gr eritilmiş tereyağ
- Tuz
- Un (yaklaşık 2,5 su bardağı)
- Üzeri için dilediğiniz pizza malzemeleri (fotoğraftakinde yeşil zeytin, piyazlık doğranmış soğan, sucuk, salam, kaşar peynir, salçalı su ve mısır var)

Yapılışı:

1. Yaş maya ve şekeri ılık suda eritin.

2. Yoğurma kabına un ve tuzu koyun. Bir yandan yoğurarak, yavaşça mayalı suyu ve ardından eritilmiş terayağını ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamur sert olursa ılık su ilave edin.

3. Yoğurma kabının üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, kaloriferin üzerinde 40 dakika bekletin. Böylece hamurunuz mayalanacak ve kabaracak. Bu sırada üst malzemeyi hazırlayıp zaman kazanabilirsiniz.

4. Hamuru, yağladığınız fırın tepsisine elinizle açın. Üzerine salçalı su gezdirin. Biraz kekik serpin ve kaşar peynir hariç dilediğiniz pizza malzemelerini koyun.

5. Pizzanızı, önceden 200 derece ısıtılmış fırında 5-10 dakika pişirin, ardından kaşarı ekleyip eriyene kadar pişirin.

Afiyet olsun !

2 yorum:

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac