Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



19 Aralık 2011 Pazartesi

Hünkar Beğendi


"Aynı yemeklerden bıkan padişah, baş aşçısını çağırmış ve ona, daha evvel hiç yemediği bir yemek yapmasını istemiş. Baş aşçı, düşünmüş taşınmış, e ne de olsa karşısındaki hünkar, kolay mı? Sonunda patlıcanları közlemekle başlamış işe, bir yandan da yumuşacık bir et hazırlamış yanına. Uğraşmış didinmiş ve ortaya patlıcanlı etli bir yemek çıkmış. Elinde tepsi, korku ve heyecanla padişahın huzuruna çıkmış, padişah kaşığını yemeğe daldırırken tirtir titriyormuş. Aldığı ilk lokmadan sonra baş aşçıya yemeğin ismini sormuş padişah. Baş aşçı da, bu yemeğin bir ismi olmadığını, mutfaktaki malzemelerden doğaçlama yaptığını söylemiş. Bunu duyan padişah, yemeğe "Hünkar Beğendi" ismini vermiş."

diye anlatırdı rahmetli annem. Kim bilir belki de bu yemeğin gerçek hikayesi budur ne dersiniz?

Öyle ya da böyle bizim evde en sevilen yemeklerden biridir Hünkar Beğendi. Bence işin zor kısmı patlıcanları közlemek, çünkü hem ortalık çok kirlenyor hem de kokuyor. Bu yüzden tercihim, hazır közlenmiş patlıcan satın almak ya da yakındaki bir fırında patlıcanı közletmek. Eğer hazır kavanoz kullanacaksanız, kavanozun içini dikkatli okuyun, çünkü bazılarında şeker ilave edilmiş. Yemek olarak kullanacağınız için şekersiz olanını almanız gerekiyor.

Bir de fotoğraftaki doğranmış et yerine, burada linkini verdiğim tarife göre eti pişirmeyi de deneyebilirsiniz. Zaten orjinalinde de etin salçalı sulu kıvamda olması gerekiyor.

Malzemeler:

Et için, yukarıdaki iki linkten birini kullanabilirsiniz.

Beğendi için,

- 2 ya da 3 patlıcan
- 2 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı tereyağ
- 1 ya da 1,5 su bardağı süt
- Rendelenmiş kaşar peynir
- Tuz
- Karabiber

Yapılışı:

1. Patlıcanları közleyerek ince doğrayın.

2. Tereyağını eritin. Unu ilave ederek, kavurun. Unun topaklanmamasına dikkat ederek, sütü yavaşça ilave edin, bir yandan da hızlıca karıştırın. Patlıcanları ilave edin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Servisten önce sıcakken rendelenmiş kaşar peyniri ilave edin.

3. Tabağa önce beğendiyi, ardından etinizi yerleştirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac