Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



31 Mart 2014 Pazartesi

"Kazan"sak da "Kaybetsek de

Genel seçim havasına bürünmüş yerel seçimler sonunda bitti, sonuçlar açıklandı, öyle böyle derken durum ortada, tekrar yazmama gerek yok. Hazır seçim yasakları da sona ermişken ve en azından belirsizlik ortadan kalkmışken hissiyatımı açıkça yazabilirim artık.

Ben, bir istisna hariç tüm seçmen hayatım boyunca yaptığım gibi yine CHP'ye oy verdim. Bunun nedeni, klasik "oylar bölünmesin" niyetimdi, yoksa CHP'ye, izlediği politikaya, vaadlerine inanmışlığım, bağlanmışlığım, bayıldığım yok. İtiraf edeyim, seçim sonuçları beni üzmedi, şaşırtmadı. Zaten beklediğim sonuçlar çıktı sandıklardan, açıkçası AKP'nin oy oranında da çok büyük bir düşme beklemiyordum. Nedenlerine, sonuçlarına ve düşüncelerime gelirsek:

Bizim evde televizyon seyredilmez pek, bu yüzden CHP'nin ve AKP'nin seçim reklamlarını çok son dakika gördüm. Hani tüm adayların birlikte şarkı söyledikleri ve diğerinde yere düşen bayrağın kaldırıldığı reklam. Partilere odaklanmayıp reklam içeriklerine baktığımda beni can evimden vuran tabii ki AKP'nin reklamıydı. Bu topraklar maalesef huzurla şarkılar söylenen topraklar olmadı hiçbir zaman, hep savaş, gözyaşı ve acı oldu buralarda. Ve işte o an kendi kendime "bitti bu iş" dedim.

Ben, insan olarak gözlemciyimdir, analizciyimdir, az konuşurum çok dinlerim, ağızdan laf almayı, niyetimi göstermeden niyeti anlamayı çok güzel hallederim (evet bu konuda mütevazi olmayacağım). Hiçbir zaman kendi gettolarımda yaşamam. Temas ettiğim farklı kesimlerden bir dolu insanın AKP'yi desteklediklerini içten içe, dıştan dışa fark ettim, ediyorum. Aynı şekilde facebook hesaplarına misafir olarak girdiğim, bloglarını okuduğum bir dolu insanın kafasındakini de analiz ettim. Sonuç AKP'ydi.

AKP'ye oy veren kesimin en nefret ettiği şey; kendilerine "koyun, makarnacı, vatan haini, böcek kafalı .... vs." yakıştırmalar yapılması. Sırf bu yakıştırmalara inat AKP'ye oy veren var. Çünkü adam, hakaretten bıkıyor ve sandıkta şunu göstermeye çalışıyor "sen, beni saymıyorsun ama neticede ben kazanacağım" ve sonuçta kazanıyor. Karşı kesim de kızma birader oyununda kaybeden çocuk gibi mızıklanıp, hakaret etmekle kalıyor. İşte bu yüzden hakaretamiz sözler bir kenara bırakılmalı.

AKP'ye oy veren kesim, sanıldığı gibi eğitimsiz, bilgisiz, çaresiz değil tamamen. Üniversite yıllarında sınıf arkadaşım olan hali vakti gayet yerinde avukatlar, çeşitli kademelere gelmiş savcılar vs bir dolu mürekkep yalamış insan oyunu AKP'den yana kullandı. Bu yüzden "eğitim şart" edebiyatı da çok fazla işlemiyor, Erbakan hocanın profesör olduğunu hatırlatmanın da zamanı geldi sanırım :)

AKP'ye oy veren kesim, sadece muhafazakarlar değil. Tepki oyları da alıyor AKP. Muhalefet partilerinin anlamsız şekilde birbirini yemesinden bıkan, "lafa değil icraata bakan" bir dolu seçmen de var aralarında. Son olarak Bahçeli'nin CHP'ye bir müdahalesi vardı, "Bozkurt işaret öyle yapılmaz" diye. Şimdi otusunlar, bozkurt işareti nasıl yapılıyormuş tartışsınlar.

AKP'ye oy veren kesim tamamen, yolsuzlukları desteklemiyor ya da yolsuzluklara karşı değil. Oy verenlere, çıkan kasetler, görüntüler söylendiğinde verdikleri cevap "önceki iktidarlar da yedi, bunlar en azından hizmet ediyor, biraz da bunlar yesin" oluyor. Reklamlardaki gibi sadece icraata bakıyorlar. Ya da bunların yalan olduğuna inanıyorlar.

En can alıcı noktaları "açılım". AKP'ye oy verip, vatan bütünlüğünü, şehit-gazi hakkını biraz düşünen bir gruba, açılım nedir, AKP doğuda neler vaad ediyor dediğinizde işte buna cevap veremiyorlar. Çünkü onlar da bilmiyor, bir kısmının içine sinmiyor olanlar. Ama orada da şöyle teselli buluyorlar; "Açılım ne olursa olsun, en azından şehit cenazeleri gelmiyor." Hatırlarsınız birileri demişti - ne zaman ki Ataköy Camii'nden şehit cenazesi kalkar işte o zaman terör biter-  diye. Bilmem ne anlatabildim ?

AKP'ye oy verenlere en son söylenebilecek ve ikna edilebilecek nokta Atatürk ilke ve inkılapları. Benim analizime göre bir çoğu bunları desteklemiyor bile. Çok üzülerek söylüyorum, benim latin harfleri inkılabnı desteklemeyen avukat arkadaşım var. Erdoğan'ın seçim öncesi söylediği gibi "10. yıl marşı karın doyurmuyor."

Bu kesimi,

- yolsuzluk kasetlerinden çok (afedersiniz) seks kasetleri etkiliyor. Baykal hakkında çıkan bir tek seks kasedi sonrası neler olduğunu unutmayalım.

- "kızlı erkekli", "benim türbanlı bacım", "camide bira içtiler" edebiyatı etkiliyor.

AKP'ye oy veren kesim, 28 Şubat'ı unutamıyor. 28 şubat, getirilen tedbirler, türbanlı kızların kapı önlerinde ağlamaları hafızalardan silinmedi, o süreçte yaşananlar bu kesime çok büyük bir dert oldu ve çok tepkililerdi. Şimdi sıra onlarda, dolayısıyla ellerinden geldiğini ardlarına koymayacaklar.

Dolayısıyla AKP'nin "benim türbanlı bacım" edebiyatı hala ve hala çok güzel prim yapıyor. Bu kesime oy verenler, CHP iktidara geldiğinde 28 Şubat sürecini ve hatta daha kötüsünü yaşayacaklarına adları gibi eminler. İşte bu yüzden "gemicikler, "kasetler", hatta "açılım", rezalet giden dış politika onlar için çok da önemli değil.

Oysa AKP'nin türban konusunda çok büyük bir açığı var ki, bunu muhalefet kapatabilseydi belki rüzgar tersine dönerdi. AKP'li biriyle konuştuğumda 28 Şubat süreci konusu açıldığında ona şunu söylüyorum ve çoğunlukla cevap alamıyorum:

" İyi güzel, AKP 12 yıldır iktidarda, üstelik dediğiniz gibi % 50 kabul edelim. Peki türbanlı kadınlar için gerçekte ne yaptı? Dediğiniz gibi artık üniversiteye girebiliyorlar, belli sektörlerde çalışabiliyorlar ama bunun dışında ne sağladı bu kadınlara? Kabinesinde türbanlı bir bakan yok, son seçimlerde Konya'nın Karaman ilçesi dışında türbanlı bir ilçe belediye başkanı yok,büyükşehir belediye başkan adayı ise hiç yok, AKP'ye yakın özel şirketlerin üst yönetim kadrolarında türbanlı kadın yok, bu şirketlerin alt kadrosunda çalıştırılan kadınlar acaba aynı pozisyondaki erkeklerle aynı sosyal ve maaş haklarına sahip mi?..... vs Yani türbana özgürlük de bir yere kadar veriliyor. İşlerine geldiği yere kadar". 

AKP'ye oy veren bir kısım insan da, evet bunu bir çıkar karşılığında yapıyor. İster makarna edebiyatı deyin, ister ihale ayrıcalıkları deyin, ne derseniz deyin. "10. yıl marşı karın doyurmuyor" sözü burada da gayet geçerli.

Sözün özü, bu son seçimlerden çıkarılacak çok ders var. Muhalefetin acilen oturup toplum mühendisliğine soyunması, ülkemizdeki insan profilini, beklentileri, öncelikleri, ihtiyaçları iyi analiz etmesi ve 1 yıl kalan genel seçimlere hazırlık yapması gerekiyor. Bizler bireysel anlamda, konuşarak, hakaretamiz ifadelerden uzak durarak, ikna yoluyla yardım sağlayabiliriz. Umutsuz olmaya asla gerek yok, unutmayalım ki bu sonuçlar aslında son 12 senenin sonucu değil, çok çok uzun yıllardır, sabırla, dişle, tırnakla kazına kazına gelen sonuçlar. Kendi gettolarımızda yaşayarak, sadece bizim gibi düşünen insanlarla temas ederek birşeyleri değiştiremeyeceğimizi anladığımız gün, kazanmaya başladığımız gün olacaktır.

Daha iyi yarınlara, hep beraber !  



 ***** Kendi gözlerinizle analiz etmek isterseniz, örneğin buradaki linki ve özellikle gelen yorumları okuyun. Oku, oku, oku... bilmem anlatabildim mi sevgili takipçim???   



8 yorum:

  1. Güzel saptamalar yapmışsınız ama katılmadığım tarafları da var. Çıkan bu sonucun bence ana nedeni ana muhalefetin zayıf olması. İstanbul'u ele alalım Sarıgül zaten eskiden beri cemaate yakınlığıyla bilinen, CHP'ye zoraki girmiş biri. Gezi olayları notu çok kötü. Bir kere gelmedi ama hergün Türkçe olimpiyatlarındaydı. Gezideki o kalablık gençlerden oy alamamıştır. Bne de Sırrı^ya verecekken son anda oyların bölünmemesi adına CHP'ye verdim. AKP'li kesimin büyük çoğunluğunun eğitimli olduğuna inanmıyorum. Eğitimli insan yolsuzluğu, rüşvete, soyguna, ırz düşmanlığına oy vermez. Benim oturduğum sitede eğitimli ama türbanlı yüzlerce aile var. 750 0yden AKP'ye 8 oy çıktı. Ayrıca eğitimli insan şiddetle beslenen çünkü elinde bir tek o kaldı bir partiye oy vermez. Dün bile zafer konuşmasında ağzından salyalar akıyordu. Rabia için neredeyse milli matem ilan ederken, ölen 10 yaşındaki çocuğun cenazesi sırasında annesini yuhlattı. İşte bu zihniyete oy veriyorlar. Daha doğrusu bizim paramızla aldıkları lalelerle şehri donatmayı, duble yolları, yeni metro hatlarını, 10 yaşındaki çocukların yaşamasına tercih edenlerin oylarını alıyorlar. Evli oğlunun metresini telefonda tehdit etmesine, başbakanlarının güzel sevgilisi olmasına oy veriyorlar. Ama konu namustan açılınca mangalda kül bırakmıyorlar. Cumhuriyetin bekçileri generalleri, albayları hapse tıkmalarına oy veriyorlar. Düzgün eğitimli ve vatanını seven bir insan bunları kabul edebilir mi? Kendi askerlerini öldürtüp savaş çıkarma planları yapan birine hangi psikolojiyle oy verilir? Sıkıysa bu kahramanlığı Yunanistan'a yapsa ya. Gidin Bodrum'a hergün Yunan savaş uçakları Türk tarafında. Sıkıysa İran' a yapsa ya. İngiltere bir sarhoş askeri barda dayak yedi diye Falkland adalarına savaş açtı, bizim Başbakan kendi askerlerini öldürtüp savaş çıkarma peşinde. Onun için AKP 'ye oy veren kesim benim yaşamımda olmayacak. Bereket ne çevremde ne de ailemde bir kişi bile yok. Saptamalarınız ve bu güzel yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapıcı ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Akp'li kesimin büyük kısmı eğitimli demek istemedim aslında, sanıldıkları gibi tamamen eğitimsiz, cahil insanlar değil demek istemiştim. Sırrı'ya oy vermek dışında yazdıklarınıza katılıyorum, Sırrı ve diğer adaylar konusuna giremeyeceğim çünkü araştırmadım bile, itiraf ettiğim gibi yıllardır oylar bölünmesin diye oy atan sıradan bir vatandaşım. Yazdıklarınız "biz"im gibi düşünenler için geçerli ve bence haklı nedenler, ama acaba % 45 neden bu zihniyette değil, bir toplum mühendisi bunu araştırmalı ve çözümler üretmeli? İnsanımız çelişkiler insanı. Bir zihniyet var ki, "eşini falancayla görmüşler" dediğinde çıkarır silahını kırk yıllık karısını, çocuklarının anasını öldürür. Sormadan, sorgulamadan, bu iddia asılsızdır diye peşinen kanaat etmeden. Ve aynı adam, onca kasete, iddiaya rağmen Akp hükümetinin sütten çıkmış ak kaşık olduğuna tereddüt etmeden inanabiliyor. Ben bunu açıklamakta aciz kalıyorum. Ama eminim ki açıklayabildiğimiz gün, kazanmaya başladığımız gün olacak...

      Sil
  2. Seçimden sonra okuduğum en tutarlı en doğru gözlemler içeren "karşı" bir yazı olduğunu söyleyebilirim. Bu ülkede siyaset yapan partilerin birçoğu hala kendi halkını tanımıyor. Hele de Cumhuriyet'le yaşıt olan CHP halkın sadece elit kısmının partisiymiş gibi davranıp kalan kısmı hiç görmüyor bile. Ne zaman ki "Kendi gettolarımızda yaşayarak, sadece bizim gibi düşünen insanlarla temas ederek birşeyleri değiştiremeyeceğimizi anladığımız gün, " düşüncesine ulaşılır, belki o zaman CHP için bir şans oluşur.

    Dünkü seçim sonuçlarına şaşkınlıkla bakıp hala koyun sürüsü lafları edelere de yazının linkini göndermek istiyorum. Belki bir aydınlanma yaşarlar belli mi olur..

    YanıtlaSil
  3. Yorumun için teşekkür ederim Sessizce. Gerçek demokrasi, bizler, belli korkularımızdan, ön yargılarımızdan sıyrılıp, hür vicdan ve düşüncelerimizle oy verebildiğimiz gün gelecek bence. Akp seçmeninin, ılımlı ve yapıcı kısmının da, buna dahil olduğunu biliyorum ve inanıyorum. Ne yazık ki, bizleri aynı paydalarda buluşturabilen bir siyasi parti yok ya da ben göremiyorum, çünkü Akp de "ben"im gibi düşünenleri görmüyor. Siyasi görüşünü bilmiyorum, ama ortak paydalarımızın çocuklarımız olduğunu biliyorum. Dilerim kızlarımıza aydınlık, özgür ve güven dolu bir ülke ve gelecek bırakabiliriz.

    YanıtlaSil
  4. Benim bir iddiam vardı çok eskilerden gelen, en radikal sağ ve sol kesimler partilerini kurup gelsinler. Hiç olmazsa bir suç işledikleri zaman yakalarına yapışırsınız. Bakın Ovacık'ta TKP seçimi kazandı ve artık kominist bir belediye başkanı var. Takip edin lütfen Türkiye'nin en huzurlu yeridir bundan sonra Ovacık. Ama kazanamasaydı orada her an bir olay olacaktı. Sakın TKP yi desteklediğimi düşünmeyin üni. yıllarında bir dönem sempati duydum şimdi tamamen karşısındayım ana düşünce olarak. Ama dediğiniz gibi %40 civarı bir kemikleşmiş takım tutar gibi AKP'yi tutan bir kesim var. Bunlarla ortak payda da buluşmak mümkün değil. Bu kesime güvenerek de ülkeyi bitiriyorlar. Siz Defne'nin İmam Hatip Lisesine gitmesini ister misiniz? Ama gitme şansı yüksek. Neyse başınızı ağrıttım yemek bloğunda siyaset yapmasak daha iyi bence. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dün haberlerde gördüm Ovacık'ın durumunu ve hayret ettim, irdelenmesi lazım. Ortak payda konusundaysa, mutlaka birşeyler olmalı, yapılmalı, hepimiz için diye düşünüyorum. Defne'nin imam hatip lisesine gitmesini istemem, zaten sonucunda Defne kız olduğundan imam ya da hatip olamayacak :), daha uygun bir meslek lisesini tercih ederim. Akp'nin seçmenine güverenek doludizgin gitmesi beni çok ama çok rahatsız ediyor. Bu arada, burası yemek blogu değil, karmançorman biryer İlhan Bey. Gezi, annelik, gebelik ve sonunda siyaset, bu yüzden yazın dilediğiniz gibi, sizi blogunuzda rahat bırakmıyorlar, burada serbestsiniz. teşekkürler yorumlarınıza...

      Sil
  5. Haklı olmak zorunda mısın?? :(

    YanıtlaSil
  6. Kendime göre haklı, kimine göre haksız ama kendi tespitlerim bunlar be canım.... Acı ama kendi gerçeklerim...

    YanıtlaSil

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac