Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



12 Aralık 2009 Cumartesi

Şehzadeler Şehri…. Amasya !

Amasya, insanoğluna yüzyıllarca ev sahipliği yaptığından, her döneme ilişkin eserler barındıran, görülmeye değer, kültür merkezi şehirlerimizden biri.



Buradaki yerleşim M.Ö. 5500 yıllarında başlayıp, Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Lidya, Pers, Hellen, Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerinde de kesintisiz olarak devam etmiştir.

İlk Türk-İslam egemenliği bu şehirde kurulmuş olup, korunaklı bir coğrafyaya sahip olması nedeniyle, Osmanlı döneminde şehzadelerin eğitimlerini gördükleri bir şehir olarak bilinmektedir.

Amasya, 22 Haziran 1919’da yayınlanan ve Kurtuluş Savaşımızın mihenk taşlarından biri olan Amasya Genelgesi’nin imzalandığı yerdir.


Kral mezarları, şehre hakim tepelerden birindedir. Ön tarafta ise, 13. yüzyılda Selçuklu Devleti zamanında yaptırılmış Burmalı Minare Camii görülmektedir.


Amasya Müzesi, eski uygarlıklara ait izlere rastlayabilirsiniz.



Amasya Heykelciği/Hitit Fırtına Tanrısı

İlhanlılar döneminden kalma Mumyalar Müze’si, bu mumyaların özelliği iç organları ile birlikte mumyalaştırılmış olmaları !


Bayezid Paşa Camii


Büyükağa Medresesi


Sultan 2. Bayezid Camii


Şehrin tarihi bu kadar eski olunca,asırlık çınarlar....


Akıp giden Yeşilırmak ve nehrin kenarına inşa edilmiş eski evler.. Buraya "yalıboyu" da denmekte.


Dar-ül Şifa
1308-1309 yıllarında yapılmış bir hastane. Bu hastanede, ruhsal sıkıntılar su sesi ve müzikle tedavi ediliyormuş. (maalesef iyi bir fotoğrafım yok)

Saat Kulesi


2.Bayezid Külliyesi


Amasya, gece de güzel...


Amasya'nın bunca yıllık tarihini koruyan herkese teşekkür ediyorum. Hakikaten açıkhava müzesi gibi bir şehir !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac