Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



13 Şubat 2012 Pazartesi

İyi uykular Anneeeee !!

Anne olup da, şu ya da bu nedenle geceleri defalarca uyanmayan kaç kadın vardır acaba? Bebeğin ağlaması kadar; süt olsun diye gündüz litrelerce içilen suyun boşaltılması, eğer kışsa ve bebek çok hareketliyse "acaba üstünü mü açtı" endişesi, bebek çok küçükse "acaba nefes alıyor mu" düşüncesi (kabul ediyorum evhamı), bebek azıcık hasta ya da ateşliyse acaba ateşi yükseldi mi korkusu ve daha sayabileceğim onlarca neden bir annenin uykusunun bölünmesine ya da bir türlü kendini koyverip derin uykuya geçememesine yeter de artar.

Hele bir de bebek park yatağında sizin odanızda yatıyorsa... En ufak kıpırtısı, uykusunda (belki rüyasında) kendi kendine söylenmesi, sesler çıkarması annenin zaten derin olmayan uykusunu altüst eder. Ve anne tam da uykuya dalınca gerçek ağlama başlar, çark hep böyle işler.

Durum böyleyken, baba tarafına bakarsınız. Babacık büyük olasılıkla sanki hiçbirşey olmamış gibi iyice büzülmüş mışıl mışıl uyumaktadır, sinir olursunuz, azıcık da o "anne" olsun istersiniz.

Bugün, internette tesadüfen "babalar gerçekten nasıl da bebeklerinin ağladığını duymuyor" başlıklı yabancı bir yazıya rastladım. Yazının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz. Özetlemem gerekirse;

Erkekler (babalar) genetik kodları gereği, bebek ağlaması sesine duyarlı değillermiş. Hatta bebek ağlaması sesi, onları uykularında rahatsız eden ilk on ses arasında bile yokmuş. Araba alarmı, rüzgar uğultusu, su damlaması/sızıntısı, cırcır böceği gibi sesler babaları uyandırmada öncelikliymiş. Kadınlar açısındansa, bebek ağlaması ilk sıradaymış. Diğer sesler sonradan geliyormuş.

Yazıya yapılan yorumlar da ilginç. Kimi babalar, bunu kabul etmemiş ve bebeklerin seslerini duyduklarını söylemişler, buna katılan kimi anneler de olmuş. En komiği ise bir anne, "sesi duyamıyor olabilir ama ona atacağım dirseği mutlaka hissedecektir" yorumunu yapmış.

İnsan biyolojisi, alışkanlıkları, genetik (kodlar) o kadar derin konular ki, blogumda bunları tartışmaya ya da çözmeye haddim yok. Öyle ya da böyle, babaların gerçekten duy(a)madıklarını bilmek ve araştırmaların da bir şekilde onlardan yana olması teselli olmak için iyi bir neden bence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac