Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



17 Ağustos 2011 Çarşamba

Bebekle Seyahat

7,5 aylık kızımla seyahat etme zamanı geldiğinde, tedirgin olmadığımı söylesem yalan olur. Ek gıdalara geçmiş olsa da, temelde anne sütü ile beslenen, biberon ve emzik almayan, uykusu az bir bebekle İstanbul'dan Artur'a (Ören'e yakın bir yazlık site) arabayla yolculuk etmek tam bir macere olacaktı. Önce internetten "bebekle seyahat" konusunu araştırdım, birbirini tekrar eden faydalı bilgilere ulaştım, ancak bloglarda pek birşey bulamadım. Sonra da çocuk doktorumuza danışarak önerilerini dinledim. Şansımızın da yaver gitmesiyle hem gidiş hem de dönüş yolunda ciddi bir problem yaşamadık. Çok şükür küçük kızımız, kimi kez ağlasa da genel olarak uyumlu bir yol arkadaşı oldu. İnşallah tüm seyahatlerimiz böyle geçer.

Kısaca bahsetmek gerekirse, bir gün önceden suluğuna yeni su doldurdum ve yolda vereceğim kahvaltısını hazırlayarak biberona koydum. Arabada oturacağı yerin hemen önüne en sevdiği oyuncağı iple astım. (Bu oyuncak, aüzını sıkınca havlayan, peluş bir kukla köpek.) Yanıma, kalınlıkları değişen birkaç örtü, ağız bezi ve başka oyuncaklar da aldım. Yolda çok sıkıldığında, köpeği havlatmak/diğer oyuncakları sırayla eline vermek çok işimize yaradı.  Arabanın camlarında güneşlik olmasına rağmen, bebeğin koltuğuna güneş vurduğunda, örtülerden ufak bir çadır yapıp sorunu çözdüm.

Molalarımızı, keyfimize göre değil, bebeğe göre ayarladık. Ana prensibimiz, "acil bir ihtiyaç yoksa, bebek huysuzlanana kadar durmak yok" oldu. Böylece zaman kayıplarını önlemiş olduk.

Yolda bizi en çok zorlayan, emzirme işi oldu. Genelde boş/tenha benzin istasyonlarını tercih ettik. Ama yine de "acaba biri görecek mi", "ne kadar sıcak, hemen emse de gitsek" telaşı vardı. Keşke benzinliklerde "anne-bebek" odaları olsa...

Bebeğimiz huysuzlanır endişesiyle, arabalı vapura/deniz otobüsüne binmedik. Yolculuğumuzun tamamını arabamızla yaptık, pişman olmadık. Ancak yol yapım çalışmaları trafiği o kadar çok tıkadı ki, seyahatimiz sırf bu yüden 2 saat uzadı.

Gelelim, bebeği ile seyahate çıkacaklara tavsiyelerime;

1. Bebeğinizin sevdiği, oyalandığı en az 3 oyuncağı yanınıza alın.

2. Bir seferlik kavanoz mama kullanabilirsiniz, ama benimkisi gibi onları yemiyorsa; gıdalarını taze olarak hazırlayın ve arabanın içine koyun. Bagajda sıcaktan bozulabilir, arabada klima çalıştığından serin kalır.

3. Yanınıza kalınlıkları değişik örtüler alın. Bebeği, hem klimadan hem de güneşten korumak için kullanırsınız.

4. Bebeğin el çantasını bagaj yerine arabanın içine yerleştirin. Böylece eşyalarına kolay ulaşabilirsiniz. Ayrıca bebeğin üzerinize kusmasına karşı kendiniz içinde yedek kıyafet bulundurabilirsiniz.

5. Mümkünse erkenden yola çıkın. Güneş altında ve trafikte seyahat etmemiş olursunuz, ayrıca bebeğin uyku saatlerinde yol katedersiniz.

6. Molalarda, bebeği araba koltuğunda tutmayın. Kucağınıza alarak hava aldırın ya da başında olmak kaydıyla bir müddet arka koltukta yatırın. sürekli oturmaktan onun da beli/bacakları ağrıyabilir.

7. Yazın seyahat ediyorsanız, bebeğe bol bol su verin.

8. Emziriyorsanız, "emzirme yastığını" arabada yanınızda bulundurun.

9. Bebek çok huysuzlanırsa, müziği kapatıp ona ninniler söyleyin. Kucağınıza alamasanız da, annesinin sesini duymak onu sakinleştirecektir.

10. Eşinizle uyumlu bir ikili olun, pozitif düşünün, bebekle seyahat eden ilk ve son taze ana-baba siz değilsiniz.

11. Doktorumuzun abi tavsiyesi; "bir yere varmak için değil, gezmek için yola çıktığınızı unutmayın, acele etmeyin, telaş yapmayın."

Gelelim bebeğin bavulunda neler olmalı;

1. Kıyafetleri

2. Gideceğiniz yere göre; yedek bebek bezi, ıslak mendil, alt değiştirme örtüsü.

3. Doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçlar (özellikle eczane bulmanız zor bir yere gidiyorsanız ateş düşürücü vs)

4. Kozmetik ürünler (şampuan, bebek yağı, güneş kremi, pişik önleyici krem)

5. Gideceğiniz yere göre; park yatak, yatak örtüsü, kullanacaksanız cibinlik

6. Tarak, tırnak makası, burun aspiratörü

7. Biri deniz, diğeri gezme için 2 şapka.

 8. Mama önlüğü, mama kaşığı, suluk, biberon, emzik

9. Puset

10. En önemlisi bebeğin aşı/doktor defteri.

Sizlerin bunlara ekleyecekleriniz/önerileriniz/yaşanmış tecrübeleriniz var mı?

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac