Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



27 Kasım 2010 Cumartesi

Tavuklu Karnıyarık ve Bulgur Pilavı

Son zamanlarda pirinç pilavına alternatif olarak yaptığım ve beğenerek yediğimiz bulgur pilavının tarifini keşke daha önce yazsaymışım. Bulgur; nişasta içermemesi nedeniyle şeker hastalarının rahatça tüketebileceği, bağırsak kanserini önlemede faydalı bulunan, içerdiği potasyum-demir-folik asit nedeniyle hamilelerin özellikle yemesi istenen çok kıymetli bir besin türü. Baklagillerle birlikte pişirildiği zaman daha besleyici olduğu söyleniyor. Pirinç pilavını yakıştırdığınız her yemeğin yanına bulgur pilavını rahatlıkla pişirebilirsiniz.


Malzemeler: 1,5 su bardağı pilavlık bulgur, 1 kuru soğan, 1 dolmalık kırmızı biber ya da 2 çarliston biber, dilerseniz iki diş sarımsak, 1 domates ya da yarım çorba kaşığı domates salçası, yağ(tereyağ ve ayçiçeği yağını karıştırarak kullanıyorum) 3 su bardağı kaynar su, tuz.

Yapılışı:

1. Bulguru ayıklayıp, yıkayın. Süzülmesi için bir kenara bırakın.

2. Bu arada, yemeklik doğradığınız kuru soğanı ve sarımsağı sıvıyağda kavurun. İnce doğradığınız biberi ilave edin.

3. Rendelediğiniz domatesi ya da domates salçasını ekleyip, bir iki dakika karıştırın. Bulguru ve tuzu ilave edip, iyice harmanlayın.

4. Kaynar suyu ekleyip, bulgur suyu tamamen çekene kadar kısık ateşte pişirin.

Afiyet olsun !

Yaz sebzelerine yavaş yavaş veda ettiğimiz bu dönemde, aldığım patlıcanlarla, kıymalı karnıyarık yerine, tavuklu karnıyarık pişirdim. Aslında bu yemek, işyerimin yemekhanesinde yapılıyor ama şimdi hatırlamadığım farklı bir isim vermişler. Klasik kıymalı karnıyarığa iyi bir alternatif, üstelik en az onun kadar lezzetli.
Malzemeler: 6 adet patlıcan, 1 kuru soğan, 2 tavuk göğsü, bir dolmalık kırmızı biber ya da iki çarliston biber, 1 domates ya da yarım kaşık domates salçası, yarım çay bardağı su, sıvıyağ, tuz, karabiber, yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.


Yapılışı:

1. Patlıcanları alacalı soyup, bıçakla uzunlamasına ince bir çizik atın. Yarım saat tuzlu suda bekletin. Bu arada tavuğu haşlayıp, minik minik doğrayın.

2.Patlıcanların suyunu sıkıp, kapaklı teflon tava ya da tencerede biraz yağ ilavesi ile kısık ateşte arasıra çevirerek pişirin (kızartma kadar lezzetli olmasa da neredeyse yağsız olduğundan sağlıklı bir pişirme şekli.. yarı sote yarı buğulama gibi)

3. Yemeklik doğradığınız soğanı ve biberi sıvıyağda kavurun. Rendelediğiniz domatesi ya da domates salçasını ilave edip karıştırın. En son doğradığınız tavuk etini, sıcak suyu ilave edip bir taşım kaynatın. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın.

4. Pişen patlıcanları, tavuklu harç ile doldurun. Üzerlerine kaşar peynir rendesini yayın. Tencereye bir miktar su ilavesi ile patlıcanların iyice pişmesini sağlayın.

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac