Dolmalar arasında bence en kolay olanı biber dolması. Dolma içini her zamanki gibi hazırladıktan sonra, biberleri yıkamak, saplarını ayırmak ve içlerini doldurmak gayet pratik olsa da, benim gibi çalışıyorsanız, bu işi hafta sonuna bırakmanızı tavsiye ederim.
Malzemeler:
- 10 ya da 12 adet dolmalık biber (mümkün olduğu kadar aynı boylardan seçmelisiniz)
- 200 ya da 250 gr. yağsız dana kıyma
- Orta büyüklükte iki adet kuru soğan (ince doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 domates (bir tanesi küçük küpler halinde, diğeri biber dolmalarına kapak yapılacak şekilde doğranmış)
- 2 avuç pirinç (yıkanmış ve süzülmüş)
- İsteğe göre kıyılmış dereotu, maydanoz
- Tuz, kırmızı pul biber
- Sıvıyağ
Pişirmek için; bir çorba kaşığı domates salçası ve ılık su.
Yapılışı:
1. Biberlerin saplarıyla birlikte çekirdeklerini çıkarın ve iyice yıkayın.
2. Biberlerin suyu süzülürken iç harcını karıştıracağınız kaba; kıyma, kuru soğan, salça, küçük küpler halinde doğranmış domates, pirinç, dereotu, maydanoz, tuz ve kırmızı pul biberi koyup iyice karıştırın. Kıyma yağsız olduğu için arzu ederseniz bir miktar sıvı yağ da ilave edebilirsiniz.
3. Biberleri, bir parmak boşluk kalacak şekilde iç harç ile doldurup, üzerlerini domatesle kapatın. Pişireceğiniz tencereye dizin.
4. Salçayı, biberlerin yarısına kadar gelecek ılık suda ezip tenceredeki dolmaların üzerine dökün. Önce harlı ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
Not: İç harç atarsa, buzlukta saklayıp bir dahaki sefere kullanabilirsiniz ya da benim gibi domates dolması yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder