Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



16 Kasım 2009 Pazartesi

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi


Geçen hafta sonu rotamız, Sultanahmet’teki Büyük Saray Mozaikleri Müzesiydi.

Tarihi Yarımada’da yer alan bu müze, Sultanahmet Camii’nin külliyesindeki Arasta Pazar’dadır.

Müze binası, Bizans İmparatorluğu Büyük Sarayı’nın revaklı avlusunun bir bölümünde kısmen sağlam kalmış mozaik döşemeyi içine alacak şekilde inşa edilmiştir.

M.S. 450-550 yılları arasında tarihlenen bu mozaiklerde, dini motifler yerine günlük hayata dair kareler ve doğadan sahneler işlenmiştir.



İstanbul’un fethinden 30 yıl kadar önce buraya gelen Floransalı Buendelmonde, Büyük Saray’ın tamamen terk edildiğini ve bir taş yığını görünümünde olduğunu belirtmiştir.

Fetihten sonra, Büyük Saray’ın bulunduğu alan, yeni kurulan mahallelerin arasında kalmıştır. 17. yüzyılda, Sultanahmet Camisi’nin arastası bu sarayın kalıntıları üzerine yapılmıştır. 1852-1865 yıllarında çıkan yangınlar, arasta ile birlikte Büyük Saray kalıntılarının daha da harap olmasına neden olmuştur.



Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, 1953 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne bağlı olarak açılmış, 1979’da Ayasofya Müzesi’ne bağlanmıştır. 1982 yılında Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Avusturya Bilimler Akademisi arasında yapılan bir protokol çerçevesinde hazırlanan proje uyarınca, mozaiklerin restorasyonu ve konservasyonu çalışmalarına başlanmış, bu çalışmalar 1997’de tamamlanmıştır.

Ustaları toprak olmuşken, inatla zamana kafa tutan bu mozaikleri, kendilerine ev sahipliği yapan, küçük ve mütevazi müzede gezmenizi ve çıkışta, Tarihi Yarımada’nın büyülü atmosferini bir kez daha hissetmenizi öneriyorum.

Keyifli geziler….

3 yorum:

  1. Tarihi mirasımıza sahip çıkmamız korumamız çok önemli güzel bir çalışma olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. güzel yorumunuz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac