Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



7 Mayıs 2013 Salı

Portakallı Enginar (zeytinyağlı)


Baharın en sevdiğim yanı enginarı soframıza getirmesi. Gerçi bollaştığında buzluğa atıp kışın yeme imkanı da var, ama mevsiminde kütür kütürken yemesi kadar güzeli yok, öyle değil mi?

Geçen sene Defne'ye kıymalı enginar pişirirdim, yerdi. Bu seneyse enginarı portakal suyuyla zeytinyağlı olarak pişiriyorum. Yanına ızgara köfte ve sade boncuk makarna yapıyoruz. Defne de ben de enginarın bu halini daha çok seviyoruz. Babayı maalesef henüz alıştıramadık.

Klasik limonlu versiyonu yerine, portakallı halini de denerseniz beğeneceğinize eminim, portakal suyu ekşilik yerine hafif mayhoş bir tat veriyor, yemeğin suyu da portakal renginde dikkat ederseniz, suyu az koyuyorum böylece ağdalanıyor, ekmek batırması daha keyifli oluyor. Yazarken bile canım çekti desemmmm :)

Malzemeler:

- 2 enginar
- 1 kuru soğan
- 1 havuç
- 1 patates
- 1 avuç bezelye
- 1 portakalın suyu
- 1 kesme şeker
- Yarım avuç pirinç
- Zeytinyağı
- Tuz

Yapılışı:

Zeytinyağını tencerenize alın. Yemeklik doğradığınız soğanı ve bezelyeyi ekleyin, üzerine çok az su koyarak pişirmeye başlayın.

Bu arada havucu soyup küp küp doğrayın. Portakalın suyunu sıkın. Havuç ve portakal suyunu tencereye ilave edin.

Tenceredeki su kaynamaya başladığında yıkayıp küp doğradığınız enginarı ve yine küp doğradığınız patatesi ilave edin. Üzerine pirinci serpiştirin. Şekeri atın, tuzunu ayarlayın.

Sebzelerin üzerini tam örtecek kadar sıcak su ilave edip kısık ateşte pişirin.

Afiyet olsun !

Not: Defne'nin çocuk doktorundan öğrendiğim en önemli bilgilerden biri " yemeği sakın kavurma". "Kavurdukça vitamini/besleyici değeri azalır" oldu. Bu yüzden yemek yapış şeklimden kavurmayı kaldırdım, lezzetinde eksilme olmadığı gibi sanki daha hafif ve sebzelerin tadı daha net diyebilirim. Tavsiye ederim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac