Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



5 Mayıs 2014 Pazartesi

Kuraklık Kapımızda- Acil Çözüm Önerileri

Bu kış, Aralık ortası dışında hiç kar yağmadı İstanbul'a. Bahar havasında, neredeyse yağışsız geçirdik kışı. Gerçi son birkaç gündür ilkbahar yağmurları yüzümüzü güldürür gibi ama yeterli olmayacak eminim. Bunu sadece ben değil, çeşitli gazetelerdeki köşe yazarları ve en önemlisi bilim adamları da söylüyor.

Yağışsızlık tarımı doğrudan etkiliyor. Yaz gelip havalar iyice ısındığında su kesintileri kaçınılmaz gözüküyor. Bizlere düşen suyu idareli kullanmak israf etmemek, yarını hesap etmek. Bu şekilde hareket ederek su faturalarımızı da düşürebiliriz.

Gururla söylüyorum ki aylık su faturamız 30 lira civarındadır, üç aşağı iner beş yukarı çıkar ama işte o kadardır. Çünkü biz,

- Musluğu sonuna kadar açmadan da birşeyleri yıkayabileceğimizi biliriz.
- Bulaşık ve çamaşır makineleri tam dolmadan çalıştırmayız.
- Mümkün olduğu kadar elde çamaşır ve bulaşık yıkamayız.
- Diş fırçalarken ya da elde yıkanacak bulaşıkları sabunlarken suyu kapatır, gerektiğinde tekrar açarız. Aynı uygulamayı kendi banyomuz esnasında da yaparız.
- Mümkün olduğu kadar ön yıkama programını çalıştırmayız.
- Konsantre ürün kullanırız.
- Toz yerine sıvı deterjan tercih ederiz.
- Defne'yi akan musluk başında oynatmayız.

İklimler değişiyor ve küresel ısınma diye bir gerçeklik var. İnsanoğlu bu yeni düzene ayak uydurmasını bilmek zorunda. Tasarruf, bilinç, yarını hesap etme hepimizin önce insanlık adına sonra da vatandaşlık görevi.

Hadi okuyucu, kapa musluğunu !


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac