Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



29 Mayıs 2014 Perşembe

% 100 İstanbul.... Tarih, Mekan, Sırlar (Erk Acarer)

Soma faciasından ve böylesine büyük bir facia sonrası yaşananların ardından, değil bloga yazmak, günlük hayatıma devam etmek bile acı verir, vicdan azabı çektirir hale gelmişti. Aslında, hala yazamıyorum, kelimeleri biraraya getirecek şekilde kendimi veremiyorum. İnternete girmek, haberlere bakmak, "acaba bugün canım ülkemde ne olacak" düşüncesiyle gözlerimi açmak ne yazık ki bende kısır döngü haline geldi. Bunun üstüne Defne'nin aylık rutin hastalığı eklenince (yine ateş 39, köh köh öksürük...) moralim öyle böyle, ama Sertab'ın dediği gibi "iyileşiyorum".

Aşağıdaki yazı, Soma faciasından önce hazırladıklarımdan biri. Yani zuladan. Biraz da hazırdan yiyelim sevgili okuyucu. 

Erk Acarer'in kaleminden " % 100 İstanbul. Tarih, Mekan, Sırlar", uzun bir süredir okuduğum en güzel, akıcı, sürükleyici, kitaplığımın baştacı kitaplarından biri.

Kitabın, "İstanbul" gerçekleri üzerine, masalsı ama tamamen gerçeklere dayalı bir anlatımı var. Sadece günümüz değil, Bizans ve öncesine, Osmanlı'ya ve Cumhuriyet dönemine ilişkin bilmeye değer "küçük hikayeler"den oluşuyor.

Merak ettiğim, kitabı okuyuncaya kadar benim için anlam ifade etmeyen ya da arka planını hiç düşünmediğim bir dolu İstanbul gerçeği gözümde çok başka bir şekil aldı diyebilirim. Mesela simit? Ne zaman, nasıl üretildi, nasıl bu kadar sevildi?

Ya da Pera Palas'ta rehin kalan dünyaca ünlü oyuncu kimdir, nasıl kurtarılmıştır? Tarlabaşı'nın hikayesi? İstanbul'un ilk boğaz köprüsü neden yaya trafiğine kapatıldı? İlk futbol takımını kim, nasıl kurdu? Futbol hangi padişah tarafından, hangi gerekçeyle yasaklandı? Atatürk altın çakmağını neden denize attı?..........

Daha onlarca sorunun cevabı işte bu kitapta.

Bu kitabı, İstanbul'a hakim bir noktadan, ara ara bu devasal şehre bakarak okumak gerçekten anlamlı olabilir. Ya da belki semt semt, eser eser gezerek okumak.... Ya da vapurla karşıya geçerken? Her ne olursa olsun bence her İstanbul'lu, mutlaka tanışmalı şehrinin gerçekleriyle....

Keyifli okumalar.....      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac