Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



28 Şubat 2014 Cuma

Fondü

Babam geçenlerde, yıllar evvel Almanya'dan aldığı bir yemek kitabını getirdi. Kitabın kapağında "fondü" resmini görünce, birden aklıma geldi. Annem bir zamanlar kardeşimle bana fondü yapardı diye düşündüm. Neden şimdi yapmıyoruz?

Annemin çok takdir ettiğim ve uygulamaya çalıştığım hayat görüşlerinden biri, "çocuklar imkan ölçüsünde evde görmeliler"dir. İşte bu yüzden üşenmemiş, bu küçük çocuklar fondüden ne anlar dememiş, evimizde uygulamıştı bu yemek stilini. Annemin uyguladığı şeklinde, fondüde sosis ya da sucuk pişirir, ekmek ve salatayla yerdik. Kardeşim de ben de bayılırdık fondüye, adeta bayram havası eserdi evde. Eski fondümüzün üst kısmı kaybolmuş, altı da perişan bir haldeydi, bu yüzden yeni bir tane almam gerekiyordu. Tam da sevgililer günü haftasında Defne bir gün yuvadayken, Mudo'da rastladım fotoğrafta gördüğünüz şahane modele. Hem de indirimde. Hemen aldım, internette fondü tariflerini kurcaladım vs derken, evimizin damak zevkine uygun birşeyler yarattım kendimce.

Neticede sevgililer günü akşamı Defne sultan uyuduktan sonra eşimle kadehlerimizi doldurup geçtik fondünün başına. Önceden haşlayıp dilimlediğim sosisleri ve yine dilimlediğim simidi fondünün içindeki erimiş peynire batırdık. İnanılmaz güzel bir lezzetti. Elini yakmayacak ve kendini besleyebilecek duruma geldiğinde eminim Defne de bu işi sevecek.

Ben, fondüde çikolata yapmayı tercih etmiyorum, nedense akşamın o saatinde çikolata bana ağır geliyor, tercihe bağlı tabii.

O gün bugündür, fondüde sucuk ve köy peyniri de kızarttık, salon biraz koktu ama olsun artık o kadar değil mi?

Aslında sadece akşamları değil sabah kahvaltısında da uygulanabilir bu iş. Soğuk bir kış sabahı yanında çayla, erimiş peynire simidini batırmak istemez mi insan?


Malzemeler (maalesef göz kararı):

- Bir miktar eski ve taze kaşar (rondodan geçirilmiş)
- 1 yemek kaşığı un (silme)
- Taze çekilmiş karabiber
- 200 ml süt kreması
- 1 diş sarımsak

** peynirli karışıma batırmak için dilediğiniz yiyecekler. (haşlanmış sosis, baharatlı ekmek, dirice haşlanmış patates vs)

Yapılışı: 

Rondodan geçirdiğiniz peynirlere un ve karabiberi ekleyip iyice harmanlayın. Sarımsağı ikiye bölüp hem küçük tencerenizi hem de fondünün tenceresini sıvayın. Süt kremasının tamamını küçük tencerenize alın ve kaynamasına izin vermeyecek kadar ısıtın. Isınınca yavaş yavaş peynirli karışımı ekleyin, karıştırın. Peynir eriyince, karışımı fondü tencerenize aktarın. Fondünün altını kısık ateşte yakın.

Afiyet olsun,

Not: Burada anlattığım fondünün klasik, İsviçre modeli değildir, o tarif tamamen farklıdır.
 

4 yorum:

  1. Oyy sanki o eriyen peynirin kokusu burnuma geldi :) Acıktım sanırım.
    Afiyet olsun size :)

    YanıtlaSil
  2. Sağol canım mutlaka dene, biliyorum çalışıyorsun ama formül basit... En önemli kısım evdeki minik cadının erkenden uyuması ;)

    YanıtlaSil
  3. bizde de mini çikolata şelalesi var :) çok seviyorum

    YanıtlaSil
  4. Selam Yonca, o nasıl birşey merak ettim... Tşk yorumun için :)

    YanıtlaSil

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac