Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



9 Ocak 2014 Perşembe

Şifa Niyetine

Dönüp dolaşıp başa sardığımız grip hikayemizde hayatımıza yeni katılan ikiliden bahsedeceğim şifa niyetine. Küçük bebek ya da çocuklarınız için kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışın.

Buğuseptil; evet yılların buğuseptili. Doktorumuz hatırlattı ve son gidişimizde yazdı reçeteye. Doğrudan burna değil, odaya yapmamızı ve tüm hane halkı olarak solumamızı istedi. Yapılışı gayet basit. Yayvan ve derin olmayan bir tencerem var, onu yarısından fazlasına kadar suyla dolduruyorum ve ağzını kapatarak suyu kaynatıyorum. Kapağı hiç açmadan buğuseptili yapacağım küçük odaya gidiyoruz. Odanın kapısını kapatıyoruz. Tencerenin altına nihale koyuyorum ve defne'nin erişemeyeceğim bir yükseğe yerleştiriyorum. Kapağı hafifçe aralayarak iki tatlı kaşığı buğuseptili döküyorum ve kapağı açıyorum. Tencere soğuyana kadar odada vakit geçiriyorum. bunu günde 3 kez tekrarlıyoruz. Özellikle öğlen ve gece uykularında fayda gördüm diyebilirim. Hastayken bana da iyi geldi, ferahlattı.   

Tavuk Suyuna Çorba; hepimizin bildiği, tüm griplilere önerilen lezzet. Blogumu takip edenler, malum nedenlerle, ailecek tavuk yemediğimizi biliyorlar. Ama bu sefer doktorumuzun tavsiyesiyle pişirdim. Defne bayılarak içti, ben de gıdalarımıza GDO ve hormon karıştıranlara bir kez daha lanet okudum içimden. Çorbanın tarifi basit ve herkesçe biliniyor ama yine de yazayım. El büyüklüğünde bir parça tavuğu, iki diş sarımsak ve tane karabiberle haşladım. Suyunu süzdüm, etleri incecik doğradım. Suyu tekrar oacağa aldım, biraz içme suyu ekledim ve tekrar kaynattım, tencerenin ağzını açık bırakarak yarım su bardağı tel şehriye ilave ettim, arasıra karıştırdım. Bu arada tavuk etlerini de koydum. Şehriyeler yumuşamaya yakın altını kapadım ve yarım limon suyu ekleyip tuzunu ayarladım. (yumurta sarısı ya da maydanoz koymadım, isteyen ilave edebilir tabii)

Tüm hastaların bir an evvel iyileşip eski sağlık ve neşelerine kavuşmalarını diliyorum.... 


4 yorum:

  1. Çok çok geçmiş olsun.
    Bu blog öyle faydalı ki bilmediğim bir çok şeyi öğreniyorum,mutlu oluyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Eylül, valla ben de her gün yeni birşeyler öğreniyorum. Mesela bugün ilk kez kuzu kulağı yedim ve ekşi olduğunu öğrendim :) Aman sen dikkat et, sakın hasta olmayasın !

      Sil
  2. Ellerine sağlık. Tavuğu ben de pek tedirginlikle yiyorum maalesef :( Ama hasta olunca benim de ilk yaptığım şey tavuk suyuna şehriye çorbasıdır. Denizde düşen yılana sarılır ne yapalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sütlü Kahve. Aynen de dediğin gibi, bir iki seferden birşey olmaz dedi doktorumuz ama düzenli yersek, özellikle Defne açısından sakıncalı, o kadar hormon varmış ki erken ergenliğe sebep olabiliyormuş :(

      Sil

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac