Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



19 Eylül 2013 Perşembe

Bir Annenin Tatlıyla İmtihanı

Anne olunca gıda konusunda aklını kaçıranlardanım maalesef. Aman iyi yesin, kaliteli beslensin, GDO'dan ve bilcümle katkı maddesinden uzak kalsın, şeker en büyük düşman derken geldik bugüne. Takip edenler eski yazılarımdan bilirler gıda konusundaki seçiciliğimi ve hassasiyetimi.

Velhasıl kelam, bu yaz özellikle yuva arifesinde, kumsaldaki başka anneleri görerek ve son doktor kontrolünden sonra ipleri kendimce biraz gevşetmeye karar verdim. Yemek ve ara öğün saatkeri ve düzeni, uyku düzeni aynı kalmakla beraber Defne'nin tatlı konusundaki kotasını liberalleştirerek "bırakınız yesin, bırakınız içsin" moduna girdim.

Girdim dediysem, hazır paket dondurmaları, boyalı şekerleri, sanayi tipi tatlıları ve özelllikle çikolatayı tenzih ederim. Bunlar bizim evde hala "cısss".

Peki ne mi yaptım? Yazlığımızdaki gazinonun işletmecilerini yıllardır tanırım, temizliklerine titizliklerine güvenim tam. Yöre Ege olunca işletmecinin hanımı her ikindi lokma döküyordu mesela, ben de günaşırı alıp akşam yemeğinden sonra Defne'ye yedirmeye başladım. Lokma vermediğim günler de birlikte yazlığımızdaki dondurmacı dedeye gittik, küçüklüğümden beri kendi dondurmasını yapan bir işletmeci o da. En azından sanayi tipi değil, tüketim de fazla olunca taze olduğunu düşündüm. 

Bunlar dışında son doktor kontrolü ve aşıda Defne'nin doktoru sütlü tatlılara ağırlık vermemi söyledi. söylemesi onun için kolaydı da benim için yapması zordu, çünkü tatlı yapmayı neredeyse hiç bilmem. Sonrasında internet araştırmaları derken, çok beğendiğim bir siteye tesadüf ettim. Hemen birkaç tarifi not ettim ve kesin dönüşte pişirmek üzere sakladım. Dün öğleden sonra ilk kez vanilyalı pudingi -kendime göre azıcık değişitirerek- pişirdim, sonuç harika oldu. Defne'ye de akşam yemeğinden sonra yedirdim, beğendi. Hatta tatlıya benden daha karşı olan eşim bile son kaşığı hmmmm'lanarak götürünce tarifi defterime taşıdım. 

Site, www.gulaymutfakta.com. Sadece tatlı değil, her tür yemek, çorba, meze, salata vs bulabileceğiniz, fotoğrafları da gayet güzel çekilmiş bir site. Tarifler basit bir dille yapılmış, her evde bulunabilecek malzemeler kullanılmış. Yani benim gibi "çakma ev hanımları" için ideal !

Benim yaptığım şekliyle puding'e gelirsek;

Malzemeler : 1 yumurta, 3 bardak süt, 3.5 yemek kaşığı nişasta (ben Defne'nin muhallebilerinde kullandığım pirinç unlu nişasta karşımımı kullandım), 1 bardak toz şeker, 1 paket vanilya, tereyağ, ilaveten benim kullandığım doğranmış mevsim meyveleri (şeftali, armut ve üzüm)

Yapılışı:

Yumurta, tereyağ ve meyveler dışındaki tüm malzemeyi tencereye alıp harmanladım. Azar azar sütü ilave ettim. Sonra, başka bir yerde çırptığım yumurtayı ekledim ve kıvama gelene kadar devamlı karıştırarak pişirdim. Ateşten indirince tereyağ ekledim.

Kaplara küçük küçük doğradığım mevsim meyvelerini paylaştırdım, üzerine de pudingi döktüm.

Gülay'a, bu çok işime yarayan, tam tutan tarifi için teşekkür ederim !





3 yorum:

  1. Ellerine sağlık. Eminim harika olmuştur ama pirinç unu :( şu pirinçlere o kadar çok şey söylendi ki acaba pirinç unu bile kullanmasak mı diyorum? Araştırdın mı bu konuyu hiç, ne düşünüyorsun? Defneciğe afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Pirinç konusunu araştırmadım, araştırmak da istemiyorum, çünkü öyle böyle derken hakikaten yiyecek birşey bırakmadı "büyük"lerimiz, gıda politikası maalesef rezalet. Bu konuda çocuk doktoruma güveniyorum, birşey olsa bana kesin söyler diye. Nasıl ki tavuk, mısır ve soya evimize girmiyor onun sayesinde. Gıda konusunda deştikçe yiyemez hale geliyoruz malesef, ne biçim tarım ülkesiysek. :( İyi haftalar komşum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En zaten doktor kullanmanda sakınca görmüyorsa bize diyecek bişey düşmez :) güvenebileceğin doktor candır :) dediğin gibi yakında aç kalacağız zaten onu yeme bunu yeme derken ;)
      Iyi haftalar komşummm :)

      Sil

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac