Anadolu’da tarhana adının kaynağına yönelik en yaygın inanış, şöyle ifade ediliyor:
‘Vaktiyle bir hükümdar seferdeyken, bir fakirin evine misafir olmuş. Sıkıntı içinde ne ikram edeceğini şaşıran köylü kadın, çabucak bir çorba kaynatıvermiş. Hükümdar kendisine ikram edilen çorbayı çok beğenip, ev sahiplerine övgüde bulunarak, `bu ne çorbası?` diye sormuş. Çorbayı hazırlayan kadın `Dar hane çorbasıdır, kusura bakmayın. Afiyetle yiyin` demiş. `Darda olan ev` anlamına gelen dar hane, zamanla tarhana diye anılmış.’
Çorbanın yapımında kullanılan ve “tarhana” olarak adlandırılan, toz halindeki karışımın içerisine konulan malzeme yöreden yöreye değişiklik göstermekle birlikte, genellikle içerisinde tarhana otu, domates, kırmızı biber, yoğurt, un, soğan, tuz bulunmaktadır.
Hazır çorba yapmak yerine, güvendiğiniz, temiz bir yerden alacağınız tarhana ile çorba yapmak hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacaktır !
Malzemeler:- 1 çay bardağı tarhana
- 1 yemek kaşığı domates salçası*
- 1 yemek kaşığı biber salçası*
- Sıvıyağ ya da tereyağ
- 1 diş sarımsak(isteğe bağlı)
- 4-5 su bardağı sıcak su
- Tuz
*Yazın, salça miktarlarını azaltarak, yerine rendelenmiş domates kullanabilirsiniz.
Yapılışı: 1. Tarhananızı bir kaseye alın. Üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edip, arasıra karıştırmak suretiyle yarım saat ıslatın.
2. Dilediğiniz miktarda sıvıyağ ya da tereyağını tencereye alıp, yağı eritin.
3. Salçaları ve kullanacaksanız doğradığınız sarımsağı ilave ederek, salçanın kokusu gidene kadar kavurun.
4. Tarhanayı, ıslattığınız suyuyla birlikte, devamlı karıştırarak ekleyin.
5. Sıcak su ilave ederek, kaynayıncaya kadar karıştırmak suretiyle pişirin. En son tuzunu ayarlayın.
Servis Önerisi:Tarhana çorbasını, üzerine ufalanmış beyaz peynir serperek servis yapabilirsiniz. Eğer bu şekilde denemek isterseniz, çorbanın tuzunu az koymalısınız.
Afiyet olsun !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder