Yaşam Notlarım'a Hoş Geldiniz.



17 Ocak 2010 Pazar

Sokak Lezzetleri- Nohutlu Pilav


Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız, yol kenarında, kaldırımda seyyar olarak yiyecek satan tezgahlara rastlayabilirsiniz. Bu tezgahlar, hep belli saatlerde kurulur, belli şeyleri satar ve müdavimleri vardır.

Örneğin sabah ve ikindi saatlerinde simitçiler, maç çıkışlarında kokoreç ve köfteciler, akşam saatlerinde ve geceleri nohut pilavcılar, öğlenleri tatlıcılar, kış aylarında kestaneciler……

Her ne kadar zabıtayla başları dertte olsa da, hepsi bu şehrin kokusu ve tadıdır.

Geçenlerde televizyon kanallarını gezip izleyecek bir şeyler ararken, seyyar olarak “nohut pilav” satan bir tezgahtarla yapılan söyleşiye rastladım.

Program yapımcısı, tezgahtarla yaptığı röportajda; nohut pilavı nasıl pişirdiğini, müdavimlerin telefonla sipariş bile verdiklerini ve hangi saatlerde hangi noktalarda satış yaptığını ayrıntılı olarak anlattı, yerinde çekimlerin de eşlik ettiği bu programdan, tezgahtarın bir gününe şahit olduk.Bu tezgahtar, nohut pilavın yanına, isteyenlere haşlanmış tavuk eti de sunuyormuş. Gayet keyifli olan programı seyrettikten sonra canımız çekmedi desem yalan olur, üstelik saat gece yarısını hayli geçmişti.

Her ne kadar sokakta yemenin tadı başka da olsa, bu sokak lezzetini eve taşımaya karar verdim ve evde kendi usulümce nohut+pilav+tavuk yaptım. Nasıl mı?

Malzemeler:

- 2 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı nohut
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yemek kaşığı tereyağ*
- 2,5 su bardağı sıcak su
- Tuz
- Haşlanıp, ince ince didiklenmiş tavuk eti
- Karabiber

*Sokaktaki kadar lezzetli olması için yağı biraz fazla.

Yapılışı:

1- Bir gece öncesinden ıslattığınız nohutu, yumuşayana kadar haşlayın. Bu arada;

2- Pirinci, 10-15 dakika kadar oda sıcaklığındaki suda ıslatın. Unlu suyu gidene kadar yıkayıp suyunu süzün.

3- Pilavı pişireceğiniz tencereye yağları alın, pirinci ilave edip, arasıra karıştırarak pirinç tane tane oluncaya kadar kavurun.

4- Tuzu ve sıcak suyu ilave edip, kısık ateşte pirinç suyu çekene kadar pişirin.

5- Haşlanan nohutun suyunu süzüp, pilav ile güzelce harmanlayın.

6- Nohutlu pilavı tabağınıza koyun, ortasını biraz açarak bu kısma tavuk etini yerleştirin. Üzerine bol çekme karabiber serperek servis yapın.

Afiyet olsun !

3 yorum:

  1. Nohutları pilav pistikten sonra koyup harmanlayn demssnz o haliyle karıstrnca pilav pilavlıktan cıkar?

    YanıtlaSil
  2. Valla lezzetinden kaybetmiyor bu usulde, siz nasıl yapıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  3. Un değil o pirinçdeki nişasta.

    YanıtlaSil

 
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac